OTK - Oostrozebeekse Transplantkring

Transplantatie heeft niets te maken met techniek of kosten maar met ethiek
Het gaat hier om de enige tak van de gezondheidszorg waar
niets kan worden verwezenlijkt zonder de medewerking van het publiek

- Arthur Kaplan -

Levertransplantatie in 1990 en hart/niertransplantatie in 2004

Door Paul Vandenbulcke

In Leuven werd definitief gestart met levertransplantatie in december 1989, deze patiënt was in 2007 nog steeds in leven. Doordat ik in juli 1990 getransplanteerd ben, was ik bij de allereerste levertransplanten in U.Z. Leuven. Toen waren de slaagkansen nog 50 %, nu is dit reeds 95 %, van een evolutie gesproken. Tevens ben ik de eerste levertransplant die ook een hart/niertransplantatie onderging in België.

Gezondheid lijdt een evidentie, maar is dat wel zo? Als gezondheid, die we niet kunnen commanderen, zijn werk niet meer doet, dan kunnen we in situaties komen die soms voor ernstige problemen zorgen en moeilijk te aanvaarden zijn. Dergelijke probleem veeg je niet zomaar onder de mat, uw gezondheidstoestand houdt u bezig ! Maar op vlak van ziekte en medische behandeling doen er nogal wat verhalen en onwaarheden de ronde en wat is de waarheid?

Met de gezondheid is het net zoals met de liefde en de vrijheid… Haar onmetelijke waarde kent men pas als men ze verloren is…

Als lever- en hart/niertransplant wil ik u even laten meekijken in onze levenssituatie tijdens mijn ziekteperioden, toen het ook voor ons een totaal onbekende wereld was en geloof me het was menigmaal “doorslikken”! Ik voelde mij gezond, een vrij druk bezet leven en dan plots, ZIEK.

Het overviel me, ik voelde me niet goed, vooral zeer moe en geen eetlust meer. In de voorbije periodes van ziek zijn leek het of de inhoud en betekenis van ons leven verloren was. We waren bezorgd en het werd een bang afwachten. Ik wist niet waar ik het had en soms wilde ik mijn situatie gewoon niet aanvaarden. Noodgedwongen moest ik langzaam aan afscheid nemen van diverse zaken. We leefden in een grote onzekerheid. Een deel van onze vrijheid, dingen die we liefhadden, maar ook mijn beroep moest ik voorzichtig loslaten. Doch steeds hebben we geprobeerd ons steeds voor ogen te houden ooit de draad van ons leven terug op te nemen. Geloof me LANGDURIG ziek zijn is ingrijpend voor jezelf, je partner en je omgeving. Maanden ben ik afhankelijk geweest van proffen, dokters, transplantatieteam, verpleging, diverse medische diensten en medicatie.

Zelf heb ik ondervonden dat dagelijks geconfronteerd worden met de grenzen van het menselijk bestaan niet te onderschatten is en dat die gedachte van “HIER STOPT MIJN LEVEN” dankzij mijn twee donoren en drie transplantaties mij een nieuw waardevol leven werd gegeven. Mijn gedachtenis aan mijn donoren blijft dan ook levend met een gevoel van grote “dankbaarheid”. Donatie en transplantatie zijn een onbetaalbaar geschenk voor de samenleving, het zijn nieuwe kansen en het is levensreddend voor iemand in zijn eindstadium. Waardevolle dingen, waar ik in het verleden geen of onvoldoende aandacht voor had, kregen tijdens mijn vele en soms langdurige opnamen in Leuven, plots wel mijn volle aandacht. We hebben geprobeerd ons te herbronnen en nieuwe waarden te ontdekken.

Na mijn levertransplantatie was ik als een magneet die geactiveerd werd om “iets” te doen uit dankbaarheid ten opzichte van mijn donor en het team. Dit heeft geleid tot de oprichting van een zelfhulpgroep voor levertransplanten in Leuven (LLT). Vooral door een luisterend oor te zijn, mensen te ontmoeten en hen tot vrienden te maken, zowel voor als na transplantatie. Alsook in samenwerking met andere gelijkaardige zelfhulpgroepen is SENSIBILISATIE tot orgaandonatie één van de belangrijkste doelstellingen. Onze overtuiging is dan ook:

  • Orgaandonatie is de dood ombuigen tot een nieuw leven voor anderen.
  • Als we denken aan krijgen, moeten we ook denken aan geven.
  • Mijn transplantaties waren steeds een begin naar een nieuwe tocht. “DANK is een KLEIN woord, voor een GROOT gevoel.
  • Ik wil bij deze gebruik maken om alle mensen te danken, die reeds hun keuze officieel hebben gemaakt.
Terug naar overzicht getuigenissen